Presidenten har ordet...
 
Herrens fruktan är visheten begynnelse
 
Intressant egoföredrag av utbildningschef Fredrik Aksell
Den gamla devisen på den gamla delen av Malmö latinskola, mitt i Malmö, hämtad från Psaltaren 111:10, var nog viktigare för de gossar som fick börja i den nybyggda skolan 1878 än dagens nästan tusen elever. Vishetens begynnelse idag är snarare insikten och kunskapen att om vi ska klara framtidens utmaningar, måste vi rusta oss för ett hållbart samhälle. Men visst, Fredrik Aksell hade svaret klart när Ronny Olander ställde frågan om vad som står ovanför entrén till Malmö latinskola, en av flera skolor i Malmö där Fredrik Aksell har jobbat som lärare och rektor.
 
Vi var 30 närvarande klubbmedlemmar och gäster vid fredagens klubbmöte som lyssnade till Fredrik Aksells egoföredrag. Fredrik blev medlem i Svedala Rotary-klubb förra året, och nu kunde vi äntligen bekanta oss mer med Fredrik som berättade om sin bakgrund från skolvärlden och från sina många studieresor till skolor runt om i världen. Bland annat fick vi se bilder från Fredriks skolbesök i Bangladesh vilket jag tror gjorde intryck på oss alla.
 
Det var även intressant att höra Fredrik berätta om Bulgarien som Fredrik har ett speciellt förhållande till då hans fru och hennes familj kommer därifrån. Inte mindre än 32 gånger har Fredrik besökt Bulgarien. Fredrik berättade om monumenten från kommunisttiden och om Bulgarien i dag, en nation med tydlig negativ befolknings-utveckling när ungdomarna lämnar landet. Bulgariens befolkningsutveckling har minskat från 9 miljoner invånare i 1993 till 7 miljoner i dag och man befarar en fortsatt negativ befolkningsutveckling. Fredrik poängterade vikten av kulturella möten över nationsgränserna och mellan öst och väst. Detta ger oss ett bättre perspektiv på tillvaron.
 
Fredrik tipsade oss även om att det görs riktigt fina viner i Bulgarien. Fredrik har noggrant valt ut två fina bulgariska viner som han har skänkt till projektlotteriet. Dessa kommer att lottas vid de två nästkommande klubbmötena.
 
Missa inte Inger Ekholm Svenssons läsvärda referat med bilder från klubbmötet på vår Facebooksida!
"All time high" för projektlotteriet!
Nästan 2 000 kronor kom in till projektlotteriet vid fredagens klubbmöte vilket är "all time high" för projektlotteriet och ett mycket glädjande resultat! 98 lotter såldes vilket därmed gav 1 960 kronor som går oavkortat till klubbens välgörenhetsprojekt. Ett stort och varmt tack för detta fantastiskt fina engagemang!
 
Denna gång var vinstbordet extra välfyllt inför påsken med hela sex fina vinster.
Så ett stort tack till alla lottköpare och till klubbmedlemmarna som hade skänkt de fina vinsterna! Och inte minst ett stort grattis till vinnarna som denna gång blev:
 1. Fredrik Aksell
  En flaska rött vin; Amore Appassimento 2018 från Veneto, Italien
  Gåva till projektlotteriet från Jan Rodenstam
 2. Anette Jelvemark Nordqvist
  En flaska rött vin; Stony Cape Pinotage Cinsault från Sydafrika
  Gåva till projektlotteriet från John Tegger
 3. Gun Olander
  En flaska riktig äppelcider; Cidre Doux från Normandie, Frankrike
  Gåva till projektlotteriet från Jan Rodenstam
 4. Jörgen Grabo
  Bokpaket; två inbundna böcker och choklad
  "Levande och döda i Winsford" av Håkan Nesser
  "I denna ljuva sommartid" av Mari Jungstedt
  Gåva till projektlotteriet från Gun & Ronny Olander
 5. Lars Gösta Svensson
  Påskkrimpaket; två inbundna böcker och påskägg (choklad)
  "Änkorna" av Pascal Engman
  "Mytomanen" av Sofie Sarenbrant
  Gåva till projektlotteriet från Alf Rasmussen
 6. Bo Hansson
  Påsklåda med skumkaniner och påskservetter
  Gåva till projektlotteriet från Gun & Ronny Olander
Vinsterna kan i vanlig ordning avhämtas i receptionen på STC, men ring gärna först STC:s växel 040-37 09 60 för att försäkra dig om att receptionen är öppen.
nu är vi länkade till distriktets hemsida
Numera länkar vi våra klubbprogram från vår hemsida till distriktets hemsida så att även övriga klubbar kan se vad som är på gång i Svedala Rotaryklubb. Flera av klubbarna inom distriktet gör redan likadant. Därmed kan du från vår hemsida klicka dig vidare till distriktets hemsida och se vad som händer centralt och hos övriga klubbar. Kanske hittar du intressanta föredrag i andra klubbar som du önskar anmäla dig till som gäst?
 
Nästa klubbmöte hos oss den 9 april med föredrag av inkommande guvernör Ulf Bingsgård är ett bra exempel på föredrag som kan vara intressant även för övriga medlemmar inom distriktet att få information om och kunna ta del av som gäster vid vårt klubbmöte. Ulf kommer att dela med sig av sina tankar inför det kommande Rotaryåret på temat "Rotary - en hållbar organisation?"
Håll dig uppdaterad - besök klubbens hemsida och Facebooksida
Vi kan alla glädjas åt att vi har en levande hemsida och en levande Facebooksida!
Håll dig uppdaterad genom att besöka klubbens hemsida svedala.rotary2390.se och klubbens Facebooksida.
 
Vår Facebooksida hålls ständigt uppdaterad med inlägg, foton och reportage från klubbmötena tack vare vår informationsansvarige Inger Ekholm Svensson. Detta är också ett bra sätt att bli bättre känd med flera av klubbmedlemmarna och du har även själv möjligheten att fylla på med aktuella inlägg och foton.
 
Även vår hemsida utvecklas och förbättras ständigt och systematiskt i dialog med vår IT-ansvarige Roland Johansson. På hemsidan kan du alltid se vad som är på gång både i den egna klubben och inom distriktet som det finns länk till. Det finns artiklar och foton som presenterar Svedala Rotaryklubb, och mer är på gång. När du loggar in får du översikt över medlemmar och kontaktinfo, du kan uppdatera din egen profil, läsa protokollen från styrelsemötena och årsmötet, ta del av klubbens stadgar och klubbvägledning, med mera. 
 
Du är alltid välkommen att kontakta klubbens IT-ansvarige Roland Johansson om du behöver IT-support eller har frågor kring klubbens hemsida. Du når Roland via roland.vemmenhog@hotmail.com eller på tel 0703-92 82 64.
Med önskemål om en Glad Påsk till er alla - nu kommer våren!
Bästa Rotaryhälsningar
 
Alf Rasmussen
President
Svedala Rotaryklubb
 
0700-90 35 37
 
 
 
 
 
 
Upcoming Events
Inget möte, Långfredag
02 apr 2021
 
Rotary - en hållbar organisation?
Digitalt möte via Teams
09 apr 2021
12:45 – 13:30
 
Konsten att skriva romaner, noveller o fackböcker
Via Teams
23 apr 2021
12:45 – 13:30
 
Visa hela listan
Please add mailservice@clubrunner.ca to your safe sender list or address book.
To view our privacy policy, click here.
 
ClubRunner
102-2060 Winston Park Drive, Oakville, ON, L6H 5R7
ClubRunner Mobile