Svedala Rotarys veckobrev
14 februari 2020
 
Fredagen den 14 februari
Om sotning med Daniel Grip
Daniel Grip
Dagen till ära - alla Hjärtansdagsgodis på vinstbordet
Det vackra vädret inbjöd till förmöte på gården med vår eminenta fotograf
Daniel själv har underrubriken Sotare - 490 år på 29 minuter. Det blev underhållning som täckte allt från mode till historia, geografi, litteratur, myter och personliga möten med både kunder och hundar.
Sotning handlar om ett förebyggande arbete för att hindra brand, något som vi alltid behövt göra. Var man slarvig straffades man hårt. Antingen ekonomiskt eller med att förnedras som t ex att få sitta på på trähästen på offentlig plats, något som säkert inte var så roligt. Att rengöra rökkanaler har varit ett viktigt förebyggande arbete och tunna, smala pojkar från något barnhem passade bra till detta arbete. Idag handlar arbetet om brandskydd på annat sätt där bl a ventilationskontroller är viktigt. Arbetet är inte utan risker och Daniel visar videoklipp från riktigt höga höjder och tak som inte verkar allt för säkra.
Med glimten i ögat presenterade Daniel sig själv som den introverte norrlänningen från Kiruna som hamnar i Skåne efter att ha träffat kärleken från Svedala. Om nu yrket som sotare är en utmaning ibland, så kan anpassningen till Skåne också vara det. Idag vet Daniel att betor inte är rödbetor utan sockerbetor och att bo centralt i Ystad innebär att man får tornväktare på köpet. Tornväktare och sotare är ju nästan kollegor, då båda arbetar med att hindra eld att sprida sig, men sotaren är kanske lite tystare. Enligt Daniel, har varenda tidning någon form av artikel med brasa, som får läsare att falla för denna mysfaktor, utan att ha kunskaper om eldning. Annars är dagens restaurangkök en riskfaktor.
Alla hjärtans dag uppmärksammades av vår president och projektlotteriet hade samma tema. Lite snålt med en dag om året, menade Peter och bad oss tänka på Rotarys värderingar alla dagar om året.
 
Du kan även se bilder mm här https://www.facebook.com/svedalarotaryklubb
 
Kommande möten – 17 - 21 Februari – Commando raid – gör ett besök hos någon av de närliggande klubbarna och ta intryck om hur de driver sina möten. Är det något som kan utveckla vår klubb så hör av dig med tips till mig.
 
Företagarna i Svedala utnämner Årets företagare 2019 och delar ut Mästarbrev den 9 mars
Välkommen till en inspirerande, festlig och underhållande kväll med utdelningar, mat och mingel! Anmälan via https://www.simplesignup.se/event/163867
 
Medlemsavgift
DU som endast betalat 900 kr ombedes att inbetala de resterande 900 kr omgående.
Är du osäker på vad du betalt hittills hör av dig så får du veta!
 
Club Runner
Glöm inte att skapa ditt konto i vår kommande system. Med hjälp av sitt konto kan man ex.vis boka in sig på kommande möten. Det finns även en app kopplad till systemet o med hjälp av denna är det enkelt att hantera sina vardagliga sysslor.
Här kan du hitta vår kommande hemsida https://svedala.rotary2390.se/ och som sagt var börja med att ska ett konto här https://portal.clubrunner.ca/15269/User/Login?OriginalUrl=portal.clubrunner.ca/15269%2f
  1. Fyll i din mail adress
  2. Klicka på ”forgot password”
  3. Du kommer nu att få ett nytt password i ett mail, använd detta
 
Projektlotteriet
Tack alla för era gåvor till vårt projektlotteri
 
Kommande möten
28 februari – Hjälpen kommer fram – Bo Wallenberg från barnmissionen ger oss en insikt i deras uppdrag.
6 mars – Kulturskolan i Svedala – Mats Olofsson presenterar skolans verksamhet. Ett av våra stipendier går till elev i denna skola numer
13 mars – Pia Mumm håller sitt ego föredrag
 
Nästa möte:
17 - 21 Februari
Commando raid
gör ett besök hos någon av de närliggande klubbarna
Please add mailservice@clubrunner.ca to your safe sender list or address book.
To view our privacy policy, click here.
 
ClubRunner
102-2060 Winston Park Drive, Oakville, ON, L6H 5R7
ClubRunner Mobile