Presidenten har ordet...
 
Lokal synlighet och PR för Svedala Rotaryklubb
 
Fint deltagande och engagemang vid fredagens klubbsamråd
Tack för deltagandet och det fina engagemanget vid fredagens klubbsamråd där vi var 28 närvarande klubbmedlemmar! Inte minst ett stort tack till vår eminenta klubbmästare John Tegger som var moderator för mötet och höll i det tekniska genomförandet! Vi hade ett fullspäcket program vilket visar att vi absolut inte är någon stillastående Rotaryklubb. Trots Coronaläget händer det mycket positivt i vår klubb, vilket framkom tydligt vid klubbsamrådet.
 
Vår inkommande president Rune Nilsson sammanfattade och kommenterade de inkomna förslagen från höstens mysgrupper som huvudsakligen handlade om lokal synlighet för klubben och vad yrkes- och samhällskommittén bör satsa på framöver. Några av förslagen är vi redan i full gång med att sätta i verket såsom inköp av naverlönnar till kommunen (lokal synlighet och PR), artikel i kommande årsbok för Föreningen Svedala-Barabygden (lokal synlighet och PR), utveckling av vår hemsida (med tema, f.n. konstverk inom kommunen) och utveckling av vår Facebooksida (lära känna varandra).
Ordförande för yrkes- och samhällskommittén, Bo Hansson, presenterade de två förslag som har kommit från kommunen avseende plantering av naverlönnar i Bara.  Klubbsamrådet enades om att köpa in 3 st naverlönnar i normalstorlek för plantering under våren i den stora cirkulationsplatsen på Malmövägen i Bara. Bedömd kostnad för klubben blir 25 000 - 30 000 kronor inklusive plantering. Tillsammans med de tre befintliga körsbärsträden blir detta något väldigt positivt för Baraborna som länge önskat en förändring av cirkulationsplatsen. Parkenheten kommer i samband med grävningen att göra om en del av gräsytan till blomsteräng. Detta blir en lokal satsning som kommer att skapa fin PR för Svedala Rotaryklubb. Dessutom blir detta en fin uppföljning av klubbens gåva till kommunen med åtta naverlönnar i samband med att Marknadstorget byggdes om i 2008. Som bekant är det tre blad från just naverlönn som pryder Svedalas kommunvapen.
 
Ordförande för kommittén för PR och kommunikation, Inger Ekholm Svensson, berättade om kommitténs nuvarande arbete och fokus och om sina tankar framöver. Inger betonade vikten av Rotary som ett yrkesnätverk och vikten av att stärka våra relationer inom klubben, exempelvis genom det värdefulla minglet som vi kan ha och bör sätta av tid till vid våra fysiska möten. Inger berättade om hur hon jobbar med vår Facebooksida utifrån dessa tankar och med utblick mot hur andra klubbar gör. Precis som Inger var inne på, behöver vi även utveckla vår hemsida med mer innehåll och fler artiklar framöver för att vara en levande klubb som attraherar nya medlemmar.
 
Vår skattmästare Gertåke Carlsson informerade om framtaget utkast till artikel om Rotary International och Svedala Rotaryklubb som planeras publicerad i kommande årsbok för Föreningen Svedala-Barabygden. Artikeln innehåller bilder, historik och höjdpunkter från Rotary International och Svedala Rotaryklubb. Bland annat kommer klubbens gåvor till kommunen med naverlönnar till Marknadstorget i 2008 och vårens naverlönnar till Bara att finnas med. Artikeln är ett led i att synliggöra Svedala Rotaryklubb lokalt och skapa positiv PR för Rotarys samhällsengagemang. Vi tackar Gertåke för det framarbetade utkastet som kommer att skickas på remiss till nuvarande och inkommande styrelse.
 
Här kommer länk till Föreningen Svedala-Barabygdens hemsida där du även kan se  föreningens fina årsböcker:  https://fsbb.se (Kopiera in länken i din webbläsare.) Utgåva 2008 ligger upplagd som pdf eftersom den är slutsåld.
 
Beslut om stadgeändring
I enlighet med andragångsbeslut vid fredagens extrainsatta årsmöte har klubbens stadga § 10 NÄRVARO/NÄRVAROBEFRIELSE numera följande ordalydelse: 
 
Medlem kan av styrelsen befrias från skyldigheten att närvara vid klubbens sammanträden för viss tid då vägande skäl finns. Som skäl för sådan ”ursäktad frånvaro” räknas även ”föräldraledighet” d.v.s. frånvaro på grund av barnafödsel, adoption eller fosterföräldraskap. En period med tillfällig närvarobefrielse skall normalt inte vara längre än 12 månader. Härigenom förebyggs förlust av medlemskap, men klubben är inte berättigad att räkna medlemmen som närvarande. Besök i främmande klubb och annat av Rotary beslutat möte räknas som närvaro och kan tillgodoräknas 365 dagar innan och efter, s.k. banking.
(Det vill säga att annat än ordinarie veckomöte skall kunna tillgodoräknas som veckomöte.)
 
Hela 1 320 kronor till projektlotteriet!
Återigen ett fantastiskt glädjande resultat vid fredagens projektlotteri med 66 sålda lotter och därmed 1 320 kronor till klubbens biståndsprojekt! På grund av det stora antalet sålda lotter utökar vi även denna gång med en femte vinst! Stort tack till alla lottköpare och alla som bidrar med de fina vinsterna vilket gör att pengarna som kommer in kan gå oavkortat till välgörenhet!
 
Grattis till vinnarna som denna gång blev:
 1. Reie Nordqvist
  En flaska mousserande vin, Rotari Riserva d'Oro 2014 från Italien
  Gåva till projektlotteriet från Jan Rodenstam
 2. Inger Ekholm Svensson
  Inbundna böcker "Ingemar Modigs uppvaknande" av Mikael Bergstrand
  och "Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död"
  av Alexander Karim
  Gåvor till projektlotteriet från Gun & Ronny Olander
 3. Peter Rodenstam
  Inbunden bok "Kafkapaviljongen" av Tony Samuelsson
  Gåva till projektlotteriet från Alf Rasmussen
 4. Frank Kullberg
  Två flaskor vin, Sunrise Cabernet Sauvignon (rött) och
  Sunrise Chardonnay (vitt), båda från Chile
  Gåvor till projektlotteriet från Alf Rasmussen
 5. Gun Olander
  En flaska rött vin "Stony Cape Pinotage Cinsault" från Sydafrika
  Gåva till projektlotteriet från John Tegger
Vinsterna kan i vanlig ordning avhämtas i receptionen på STC, men ring gärna först STC:s växel 040-37 09 60 för att försäkra dig om att receptionen är öppen.
 
Månadens jubilarer
Denna månad gratulerar vi tre av våra klubbmedlemmar som alla fyller jämnt! Kenneth Ohlsson fyller 70 år den 7 mars, Ingegerd Eriksson fyller 60 år den 24 mars och Sverker Nordgren fyller 70 år den 30 mars. Alla tre kommer att uppvaktas med varsin blomsterbukett vid första bästa tillfälle när vi återgått till fysiska klubbmöten.
 
Ett stort grattis till er från alla oss övriga i Svedala Rotaryklubb!
säljstart för bovieran i svedala
Planering inför försäljningsstart av Bovieran i Svedala är nu i full gång! (Se bild ovan av projektet i Svedala.)
Alla som har anmält sitt intresse via Bovierans hemsida kommer att vara först ut med att få all information inför säljstarten. Försäljningen kommer att ske genom fastighetsmäklare Mattias Widgren på Fastighetsbyrån i Svedala som du når på tel 0709-91 87 01 eller via mattias.widgren@fastighetsbyran.se
 
Bovieran besökte ju oss vid klubbmötet den 9 oktober förra året och presenterade då sitt populära bostads-koncept med stor gemensam tropisk vinterträdgård. Flera av klubbens medlemmar har därefter anmält sitt intresse för projektet i Svedala via Bovierans hemsida. På kommunen planerar vi för att påbörja markarbetena och all infrastruktur i april/maj med slutbesiktning i december. Därefter får Bovieran tillträde till tomten och kan påbörja sin husbyggnation med en beräknad byggtid om 1,5 - 2 år.
Företagsmässan flyttas till september
Vår klubbmedlem tillika projektledare för Svedala företagsmässa, Alexander Lärnerhem, meddelar att beslut nu har tagits i samråd med kommunen om att flytta företagsmässan till lördagen den 25 september. (Företagsmässan var planerad till den 24 april i år.)
Beslutet är inte helt oväntat med tanke på rådande Coronaläge och gällande restriktioner.
 
Företagsmässan kommer att gå av stapeln i Aggarps-hallen såsom förra gången i 2019. Alexander meddelar att nya spännande ändringar kommer att presenteras inom kort och att han ser fram emot att åter arrangera evenemanget. Svedala Rotaryklubb kommer att delta vid mässan och har sedan tidigare bokat en monter. Nya styrelsen under ledning av inkommande president Rune Nilsson återkommer längre fram med närmare information kring klubbens deltagande.
 
Tips om bra ljudböcker från boktanten
Vår klubbmedlem och alldeles egen "boktant" Anette Jelvemark Nordqvist tipsade oss förra veckan om barnböcker i samband med årets bokrea. Anette lovade att återkomma med tips även om bra ljudböcker, och här kommer hennes ljudbokstips:
 
I en ljudbok handlar det inte bara om berättelsen utan minst lika mycket om uppläsaren. Det är här det blir lite svårt att ge tips för just vilken uppläsare man gillar är mycket subjektivt, men här kommer några av mina favoriter:
 
Deckare passar enligt mig jättebra att lyssna på. Jussi Adler Olsens böcker om avdelning Q inlästa av Stefan Sauk roar mig alltid. Den senaste heter ”Offer 2117” men de hänger ihop så ni som inte har läst eller lyssnat på den här serien har många spännande timmar framför er. Stefan Sauk läser med olika dialekter/ brytningar så att jag upplever att jag känner de olika huvudpersonerna. Det är perfekta böcker när man drar nässlor eller sticker maskrosor i trädgården. Jag kan hålla på med det tråkiga jobbet hur länge som helst med en spännande bok i öronen.
 
Om ni inte redan har läst ”En helt vanlig familj” av Mattias Edvardsson så har ni en riktig upplevelse att njuta av om ni väljer att lyssna på den istället. Tre uppläsare ger en ytterligare dimension till en redan spännande berättelse. Årets bästa svenska kriminalroman 2018 var ”Silvervägen” av Stina Jackson. Marie Richardson läser superbt. Även uppföljaren ”Ödesmark” är bra. Malin Persson Giolitos ”Störst av allt” är en riktigt spännande berättelse som är superbra läst av Lo Kauppi.
 
Biografier inlästa av författaren själv ger mig en dimension till. Mikael Persbrandts ”Så som jag minns det”, ”En droppe midnatt” av Jason Timbuktu Diakite och ”Jag kan ha fel och andra visdomar” av Björn Natthiko Lindeblad har alla tre stannat hos mig länge på olika sätt.
 
Berättelser med en tydlig geografisk hemvist som läses av någon som ger det autenticitet är en fröjd för mitt öra. Karin Smirnoffs trilogi ”Jag for ner till bror”, ”Vi for upp med mor” och ”Sen for jag hem” utspelar sig i Västerbotten och Norrbotten och är fantastiskt upplästa av Lo Kauppi. ”Dina händer var fulla av liv” debut av Suad Ali, uppläst av Siham Shurafa handlar om en ung kvinna som tvingas fly från Mogadishu och kommer till Sandviken där hon måste bygga upp sitt liv från noll. Boken är en ögonöppnare och uppläsaren är riktigt bra.
 
Till sist en historisk serie som jag gillade jättemycket; ”Barnbruden”, ”Pottungen” och ”Räfvhonan” av Anna Laestadius Larsson. Den första boken börjar 1774 när Hedvig Elisabeth Charlotta anländer till Stockholm för att gifta sig med kung Gustav III:s bror Karl för att skänka Sverige en tronarvinge. I böckerna skildras den gustavianska tiden ur kvinnornas perspektiv, både högt och lågt. Hur sanningsenlig den är kan jag inte uttala mig om men jag sträcklyssnade när jag cyklade mina långrundor.
 
Det finns så många fler men nu får det räcka för den här gången. Jag ska gå och lyssna på boken jag har börjat på nu, ”Sverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn” av Arash Sanari.
 
Allt gott önskar
Boktanten
rotary har fyllt 116 år
Grattis i efterskott till Rotary som fyllde 116 år i tisdags! Den 23/2 1905 bildades den första Rotaryklubben i Chicago av Paul Harris. Under de 116 år som har gått sedan dess har mycket hänt. Bland annat har TRF vuxit och blivit en av de ledande bidragsorganisationerna i världen. Vårt distrikt har uppmanat oss alla om att skänka en gåva på 116 kronor till TRF i anledning av att Rotary fyller 116 år. Så om du önskar uppmärksamma Rotarys 116-årsdag på detta sätt, kan du swisha 116 kronor (eller mer) till 123 129 3711 och ange "116" i meddelandefältet. Tack i så fall för din gåva till TRF!
Påminnelse om PETS den 13 mars
Glöm inte vårens PETS-utbildning som i år genomförs digitalt lördagen den 13 mars mellan kl 10.00 - 13.30. Det speciella i år är att de två första timmarna är öppna för alla klubbmedlemmar som vill lära sig mer om Rotary. Detta är alltså ett gyllene tillfälle att få en kvalificerad inblick i vad Rotary står för!
 
Du kan anmäla dig via distriktets hemsida www.rotary2390.se eller genom att kontakta inkommande guvernör Ulf Bingsgård, ulf.bingsgard@telia.com

Din Rotarynärvaro denna dag registreras automatiskt.

Håll dig uppdaterad genom att logga in på klubbens hemsida
Vi kan alla glädjas åt att vi har en levande Facebooksida och en levande hemsida!
Håll dig uppdaterad genom att ta del av allt som händer på klubbens Facebooksida och med jämna mellanrum gå in på klubbens hemsida www.svedala.rotary2390.se
 
Kom ihåg att du kan alltid kontakta klubbens IT-ansvarige Roland Johansson om du behöver IT-support eller har frågor kring klubbens hemsida. Du når Roland via roland.vemmenhog@hotmail.com eller på tel 0703-92 82 64.
Bästa Rotaryhälsningar
 
Alf Rasmussen
President
Svedala Rotaryklubb
 
0700-90 35 37
 
 
 
 
 
 
Upcoming Events
Inställt pga Convid-19
05 mar 2021
 
Konstverk i Svedala
Via Teams
12 mar 2021
12:45 – 13:30
 
Inställt pga Convid-19
19 mar 2021
 
Ego föredrag av Fredrik Aksell
Via Teams
26 mar 2021
12:45 – 13:30
 
Inget möte, Långfredag
02 apr 2021
 
Rotary - en hållbar organisation?
Digitalt möte via Teams
09 apr 2021
12:45 – 13:30
 
Visa hela listan
Please add mailservice@clubrunner.ca to your safe sender list or address book.
To view our privacy policy, click here.
 
ClubRunner
102-2060 Winston Park Drive, Oakville, ON, L6H 5R7
ClubRunner Mobile